Sla navigatie over
Vogelbescherming
Vogelbescherming

Herkenningstechnologie
verbetert de vogelstand

Voor Vogelbescherming Nederland zijn wij al jaren de favoriete ontwikkelpartner. Net als deze organisatie zetten wij ons in voor de vogelstand in Nederland. Wij willen het dan ook graag hebben over nieuwe technologieën die de vogelliefhebber in je naar boven haalt. En die vogelliefhebbers bij elkaar brengt.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: hoe meer mensen zich betrokken voelen, hoe luider de roep klinkt van de vogels die onze Hollandse luchten verrijken. De ervaring leert dat ‘gemak’ en ‘plezier’ het zware werk doen als je de gebruikersgroep wilt mobiliseren en uitbreiden.

De snoepwinkel

Technologieën volgen elkaar in razend tempo op. Het is een wildernis. We proberen niet afgeleid te raken en koesteren onze eigen ‘tech stack’. Het gaat niet om het aantal technologieën dat je beheerst, maar wat je er uithaalt. Focus drijft ons vooruit. Al vroeg liftten wij mee op Amazon Web Services (AWS). Omdat wij zagen aankomen dat deze techgigant in onze tak van sport de snelst groeiende speler zou worden.

Voor ons techneuten is AWS een snoepwinkel. We kunnen er kiezen uit ruim 175 producten en diensten die overal ter wereld aan de basis van oneindig veel oplossingen staan. In 2016 lanceerde AWS Rekognition: krachtige herkenningssoftware. Inmiddels zijn de kinderziektes eruit en heeft de technologie zichzelf bewezen. Wij maakten ons op om deze technologie voor de Vogelbescherming te laten werken. En met succes.

Win-win

Wij verzorgen niet alleen de corporate website van de Vogelbescherming, maar ook themasites zoals tuinvogeltelling.nl en apps. Door het jaar heen voeren we campagnes om de traffic op deze sites en apps een boost te geven. Bijvoorbeeld door op te roepen vogels te tellen en online door te geven om welke soorten het ging. Hier komt herkenningstechnologie om de hoek kijken. We hadden het idee om vogelspotters te vragen om foto’s te uploaden. Hier zouden we dan de herkenningstechnologie op loslaten en direct kunnen terugkoppelen welke vogelsoort erop stond. Dat leek ons leuk én handig voor gebruikers! En minstens zo belangrijk: het zou ons gedetailleerde informatie over de vogelstand in Nederland geven.

Samenwerken om te versnellen

In plaats van ons eigen model en een zelflerend algoritme te ontwikkelen, gingen we op zoek naar partners die onze zaak een warm hart toedragen en misschien al zo’n algoritme hadden opgetuigd. Zo stuitten we op Waarnemingen.nl, dat ook met foto’s bezig was, en graag wilde samenwerken. Samen kunnen we nu grote hoeveelheden afbeeldingen door Rekognition halen en zo alle visuele informatie uit deze afbeeldingen automatisch taggen: van vogelsoort tot tijdstip, locaties en omgevingsfactoren. Hierdoor kunnen we de data voor diverse toepassingen gebruiken.

Nog een mooie bijkomstigheid

Onze trafficgenererende websites en apps verwerken miljoenen bezoekers per jaar. Wanneer zij langskomen, dat is niet te voorspellen. Om performance te garanderen en tegelijkertijd kosten te besparen, hebben wij een oplossing ontwikkeld die – zonder inzet van extra servers - automatisch kan opschalen. Dat scheelt een slok op een borrel. Vogelbescherming bespaart hiermee duizenden euro’s per jaar. Stel je voor!

Meer weten?

Neem contact op met Edi Recica:
edi@newstory.nl
+31 (0)6 11 000 719