Accessibility

De noodzaak van inclusief webdesign

Als digitaal bureau zet New Story zich in voor het creëren van websites en digitale producten die toegankelijk en inclusief zijn voor iedereen - ongeacht hun vaardigheden. Wil je begrijpen waarom webtoegankelijkheid cruciaal is, wat ervoor nodig is en hoe je kunt profiteren van een inclusief ontwerp? Lees dan verder!

Close-up van gezicht van persoon die een bril draagt ​​die een computermonitor weerspiegelt.

Waarom is accessibility belangrijk?

Web accessibility (toegankelijkheid van het internet) verwijst naar het ontwerp en de creatie van websites, applicaties en digitale producten die toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Dit omvat mensen met visuele, auditieve, motorische en cognitieve handicaps. Accessibility maakt digitale producten ook bruikbaarder voor iedereen, ongeacht hun vaardigheden.

  1. Gelijke toegang voor iedereen
    Web accessibility gaat over het zorgen dat iedereen gelijke toegang heeft tot informatie en diensten, ongeacht hun vaardigheden. Het gaat om het creëren van een meer inclusieve wereld waarin iedereen in staat is om volledig deel te nemen aan de digitale wereld.
  2. Promoten van usability
    Accessibility maakt niet alleen websites bruikbaarder voor mensen met een handicap, maar voor iedereen. Het leidt tot een betere gebruikerservaring en een grotere tevredenheid voor alle gebruikers.
  3. Het juiste doen
    Het creëren van toegankelijke digitale producten is gewoon de juiste zaak om te doen. Iedereen verdient gelijke toegang tot informatie en diensten, en het is onze verantwoordelijkheid om dit mogelijk te maken.
  4. Financieel voordeel
    Het toegankelijk maken van je website kan zoekmachine-optimalisatie verbeteren, de website usability verhogen en kosten besparen. Wanneer het vanaf het begin wordt gedaan, is het meestal gemakkelijker, minder duur en effectiever dan het later oplossen van een bestaande site.

Europese wetgeving

In Europa stellen de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) de wettelijke eisen voor toegankelijke websites. In theorie kan het negeren van deze richtlijnen leiden tot juridische gevolgen. Hoewel deze gebeurtenissen niet al te vaak voorkomen, benadrukt een zaak die voor de rechter komt het belang van web accessibility en toont het aan dat organisaties en bedrijven juridisch verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het niet toegankelijk maken van hun websites

Casus Staatsloterij
In 2020 oordeelde een Nederlandse rechtbank dat de website van de Staatsloterij niet toegankelijk was voor mensen met een beperking, wat in strijd was met de Nederlandse Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Het bedrijf werdb gesommeerd om de website toegankelijk te maken en een boete van €20.000 per dag te betalen als het niet binnen zes maanden aan de eisen voldeed.
Foto van de Staatsloterij in Nederland
Casus H&M
Een ander voorbeeld is de zaak van H&M, dat werd aangeklaagd door een visueel gehandicapte klant omdat de website niet toegankelijk was voor mensen met een beperking. De zaak werd buiten de rechtszaal geschikt en H&M stemde ermee in om de website toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Wie profiteert

Web accessibility komt iedereen ten goede. Het creëert een inclusievere samenleving en een betere gebruikerservaring voor iedereen. Het is ook financieel verstandig, omdat toegankelijke websites meer klanten kunnen aantrekken en behouden.

Hoe presteert jouw website?
Je kunt de accessibility score van jouw website eenvoudig controleren met tools zoals Siteimprove. De website van New Story scoort 83/100. Dit betekent dat we aan de toegankelijkheidsnormen voldoen, maar niet volledig. In ons geval heeft het ontwerpteam ervoor gekozen om branding te prioriteren boven het voldoen aan strikte contrastverhouding vereisten.

Accessibility is een kwestie van usability

Ontwerpen voor accessibility vereist een grondig begrip van de behoeften van mensen met een beperking en de technieken en technologieën die worden gebruikt om digitale producten toegankelijk te maken. Bij New Story zien we het belang van user interface en user experience design (UI & UX) bij het creëren van toegankelijke producten. Daarom hebben we een team van UX- en UI-experts met de vaardigheden en kennis om toegankelijke en bruikbare digitale producten te maken.

Meer informatie

Bij New Story maken we werk van een meer toegankelijke digitale wereld voor iedereen. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over hoe we jouw website of digitaal product toegankelijker en bruikbaarder kunnen maken voor iedereen.

Meer weten?
Neem contact op met: