Bereid je voor

Belangrijke wijzigingen in Gmail vanaf februari 2024

We hebben spannend nieuws te delen over enkele wijzigingen in de e-mailrichtlijnen die vanaf 1 februari 2024 van kracht worden voor Gmail- en Yahoo-gebruikers. Deze veranderingen hebben invloed op zowel degenen die e-mails verzenden als degenen die ze ontvangen. Laten we samen inzoomen op wat deze veranderingen inhouden!

wijziging richtlijn gmail

Waar gaat het over?

Gmail en Yahoo rollen enkele nieuwe regels uit met betrekking tot spam beoordeling. Deze regels zijn gericht op zowel de ontvangers als de verzenders van e-mails. Dus, of je nu iemand bent die dagelijks duizenden e-mails verstuurt of gewoon af en toe een nieuwsbrief rondstuurt, deze veranderingen hebben invloed op jou.

Voor ontvangers: Wat betekent dit voor jou als ontvanger?

Als je regelmatig e-mails ontvangt met eindadressen zoals @gmail.com, Yahoo of AOL, zijn deze nieuwe regels relevant voor jou. Laten we eens kijken naar enkele veranderingen die je kunt verwachten.‍

 • Verbeterde Beveiliging en Transparantie
  Ontvangers kunnen nu meer vertrouwen hebben in de herkomst van e-mails, omdat authenticatievereisten zijn aangescherpt. Dit betekent minder kans op phishing en spoofing.
 • Eenvoudiger Afmelden
  Ontvangers kunnen nu met slechts één klik afmelden voor ongewenste e-mails. Dit maakt het beheer van abonnementen en voorkeuren veel gemakkelijker.

Voor verzenders: cruciale richtlijnen

Wanneer je meer dan 5000 e-mails per dag verstuurt, of specifiek naar Gmail- en Yahoo-gebruikers, zijn er belangrijke punten om te onthouden. Hier zijn enkele tips om je voor te bereiden.

 • E-mailauthenticatie is een Must
  Zorg ervoor dat je e-mails goed zijn geauthenticeerd met DKIM, SPF en DMARC. Een geauthenticeerde e-mail heeft minder kans om als spam te worden gemarkeerd.
 • Niet Spelen met "Van:" Koppen
  Wees transparant en eerlijk over de afzender. Het imiteren van bekende e-maildomeinen is niet toegestaan.
 • Houd het Spam Percentage Laag
  Verstuur relevante en gewenste e-mails om je spampercentage laag te houden. Te veel spamklachten kunnen de reputatie van je domein schaden.
 • Eenvoudig Afmelden met één klik
  Zorg ervoor dat ontvangers gemakkelijk kunnen afmelden. Een vriendelijke afmeldoptie verbetert de gebruikerservaring.

Hoe je je kunt voorbereiden?

Maak je geen zorgen, we zijn hier om te helpen! Volg deze stappen vóór 1 februari 2024 om te voorkomen dat je in de Spambox belandt:

 • DKIM Records
  DKIM is als een digitale handtekening voor e-mails. Het zorgt ervoor dat de e-mails die je verstuurt echt zijn, als een soort zegel. Aanpassingen zijn nodig om te voorkomen dat anderen zich als jou voordoen.

  Waar: Ga naar de instellingen van je e-maildomein bij je provider.
  Hoe:
  Zoek de sectie voor DKIM en volg de instructies om een DKIM-record toe te voegen of bij te werken. Let op: Gebruik je naast je e-mail provider nog andere systemen waarmee je e-mails verstuurt (bijv. Google workspace, CRM systeem, Chatbot, Bonjoro etc.), voeg deze DKIM (en SPF) records dan ook toe om te voorkomen dat deze in de spambox terecht komen.  
 • SPF Records
  SPF zegt welke computers namens jou e-mails mogen sturen. Door dit bij te werken, voorkom je dat anderen zich voordoen als jouw domein en valse e-mails versturen.

  Waar: Eveneens in de instellingen van je e-maildomein bij je provider.
  Hoe:
  De exacte stappen kunnen variëren afhankelijk van je domeinprovider. Raadpleeg de documentatie van je provider voor specifieke instructies.
 • DMARC Records
  Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance, beschermt tegen fraude en phishing. Zorg ervoor dat je DMARC, SPF en DKIM goed zijn ingesteld. Dit helpt je e-mails te beschermen en betrouwbaar te maken!

  Waar: Binnen de DNS-instellingen van je domeinprovider.
  Hoe
  : Creëer een DMARC-record volgens de richtlijnen van je provider. Stel specifieke instructies in voor gevallen waarin e-mails de DMARC-authenticatie niet doorstaan.
 • One-Click Unsubscribe  
  Plaats in elke mail een toegankelijke knop om snel af te melden. Zorg ervoor dat mensen gemakkelijk kunnen beslissen of ze je e-mails willen ontvangen.

  Waar: Dit wordt meestal beheerd in de e-mailmarketingsoftware die je gebruikt.
  Hoe
  : Update de instellingen voor uitschrijven en zorg ervoor dat elke uitgaande e-mail een duidelijke en gemakkelijk te gebruiken uitschrijflink bevat.
 • Spamscore <0,1%
  De graadmeter die aangeeft hoeveel kans er is dat je e-mail als spam wordt gezien. Door dit laag te houden, behoud je een goede reputatie en voorkom je problemen bij het bezorgen van je e-mails.

  Waar: Monitoring wordt vaak gedaan via e-mail marketing tools of dashboards.
  Hoe:
  Een mooie tool om de spam score in te zien is Google Postmaster.

Conclusie: voorkom dat je in de spambox belandt

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om de aankomende veranderingen beter te begrijpen. Maar als je nog vast loopt in de instellingen en wat hulp nodig hebt, staan wij voor je klaar! Neem contact met ons op en laten we samen deze e-mailrevolutie aanpakken. Jouw e-mails verdienen het om in de schijnwerpers te staan! 🚀✉️

Laat ons gerust weten als je nog wat hulp kan gebruiken

Bedankt dat je contact met ons opneemt! We reageren zo snel mogelijk op je bericht, meestal binnen één werkdag. Mocht je niets van ons horen, stuur dan gerust een vriendelijke herinnering naar hello@newstory.nl.
Oeps! Er ging iets fout bij het verwerken van het formulier.

Meer weten?
Neem contact op met: