Evolutionary

Voor gefaseerde en onregelmatige ontwikkeling

Een succesvol ecosysteem opbouwen, dat hangt sterk af van het ontwikkelingsmodel. Het juiste model kan teamwork aanmoedigen, efficiëntie verhogen en leiden tot uitstekende resultaten. In onze snelle digitale wereld sluit het Scrum model over het algemeen het beste aan. We bieden echter ook Waterfall, Evolutionary en het Hybride model aan. Laten we vanuit deze context dieper ingaan op het Evolutionary model. Wat is het? Hoe werkt het en hoe verhoudt het zich tot andere modellen?

Mensen lopen een trap op buiten een gebouw

Definitie van Evolutionary

Het Evolutionary model is een type ontwikkelingsmodel dat een iteratieve en een incrementele aanpak combineert. Het is belangrijk om te begrijpen dat het bedoeld is voor grootschalige projecten. In plaats van het volledige softwareproduct in één keer op te leveren, verdeelt het Evolutionary model de ontwikkeling in kleinere, incrementele fasen. Gebruikers krijgen op zichzelfstaande deelproducten aan het einde van elke cyclus opgeleverd en kunnen het testen. Dit maakt het mogelijk om wijzigingen aan te brengen op basis van gebruikersfeedback en stelt de toepassing (of het ecosysteem) in staat om in de loop van de tijd te evolueren.

Illustratie van het Evolutionaire Model: intermitterend programmeren
Op mobiel? Power to the pinch!
Het Evolutionary model kan tot op zekere hoogte worden gezien als een reeks kleinere traditionele Waterfall-projecten. In het Waterfall-model wordt het softwareontwikkelingsproces ook verdeeld in afzonderlijke fasen, waarbij elke fase wordt voltooid voordat er wordt overgegaan naar de volgende. In het Evolutionary model zijn de fasen echter kleiner en wordt het product incrementeel aan de klant geleverd.

Voorbereiding is cruciaal

Bij het Evolutionary model moet je je huiswerk gedaan hebben voordat je begint. Je hebt een duidelijk begrip van de behoeften van de klant nodig en voldoende tijd om de beperkingen en beperkingen te overwegen die van invloed kunnen zijn op de tijdlijn van het project. Het is belangrijk om deze informatie goed gedefinieerd te hebben voordat je het project start, zodat het ontwikkelingsteam het project effectief kan plannen en uitvoeren.

Voordelen van Evolutionary

  1. Incrementele oplevering
    Het model maakt de incrementele oplevering van functionele software mogelijk, zodat de klant het systeem zo snel mogelijk kan gaan gebruiken.
  2. Vroegtijdige feedback
    Het model zorgt voor vroegtijdige feedback van belanghebbenden, wat helpt bij het identificeren en oplossen van problemen in een vroeg stadium van het ontwikkelingsproces.
  3. Flexibiliteit
    Het model is flexibel en staat veranderingen toe tijdens het ontwikkelingsproces op basis van klantfeedback.
  4. Verbeterde kwaliteit
    De klant kan het systeem testen en feedback geven, wat helpt bij het verbeteren van de algehele kwaliteit van het eindproduct.
  5. Verminderd risico
    Wanneer het ontwikkelingsproces in kleinere, duidelijk gedefinieerde, incrementele fasen wordt opgedeeld, vermindert het risico op mislukking - of in ieder geval om grootschalig te falen.

Nadelen van Evolutionary

  1. Initiële voorbereiding
    Het model vereist meer voorbereiding en planning in vergelijking met andere ontwikkelingsmodellen, wat de algehele tijd en kosten van het project kan verhogen.
  2. Complexiteit
    Het model kan complex zijn en moeilijk te beheren, vooral voor grote projecten met meerdere belanghebbenden en vereisten.
  3. Hoge belasting van middelen
    Het model vereist een aanzienlijke hoeveelheid middelen, waaronder mankracht, tijd en financiële middelen, om effectief te implementeren.
  4. Afhankelijkheid van feedback
    Het model is afhankelijk van het regelmatig en nauwkeurig ontvangen van feedback van belanghebbenden, wat in sommige gevallen moeilijk te verkrijgen kan zijn.
  5. Gebrek aan flexibiliteit
    Het model is minder flexibel (in vergelijking met Scrum) omdat het een traditioneel, rigide, sequentieel ontwikkelingsproces volgt. Dit maakt het minder geschikt voor projecten met een hoog niveau van complexiteit.

Evolutionary is geen Scrum

De Evolutionary en Scrum modellen hebben een overeenkomst. Beide streven naar het incrementeel en frequent opleveren van werkende software. Dat gezegd hebbende, zijn ze verschillend. Scrum is een agile framework dat wordt gebruikt voor het beheren en voltooien van complexe projecten. Het benadrukt het belang van teamwork, samenwerking, besluitvorming ter plekke en frequente levering van een werkende toepassing. Waar het Evolutionary model zich richt op het leveren van kleinere incrementele delen van de toepassing, richt het Scrum model zich op het opleveren van een compleet, functioneel product aan het einde van elke sprint.

Een ander verschil is de programmering in beide modellen. Scrum-ontwikkeling heeft een herhalend ritme van geplande sprints, typisch 2-3 weken lang bij New Story, waarna een potentieel gereed product wordt geleverd. Evolutionaire ontwikkeling daarentegen wordt gekenmerkt door onregelmatige, onderbroken programmering omdat het ontwikkelingsteam moet wachten op feedback van de klant - en plannen en prioriteiten dienovereenkomstig moet aanpassen.

Een projectvoorbeeld
Een geschikt product voor Evolutionaire ontwikkeling zou een communityplatform zijn dat uit afzonderlijke modules bestaat. Na verloop van tijd ontstaan ​​er nieuwe modellen of evolueert het platform. Het platform heeft meestal complexe vereisten en meerdere belanghebbenden. De afzonderlijke modules kunnen incrementeel worden geleverd en getest.

Past het Evolutionary-model bij jouw project?

Neem gerust contact met ons op. We kijken ernaar uit om jouw project in detail te bespreken om te achterhalen of het Evolutionary-model geschikt is voor jouw doel. Wat de uitkomst ook is, New Story past zich aan jouw behoeften aan.

Meer weten?
Neem contact op met: