Vogelbescherming Nederland

Vogels beschermen met herkennings technologie

Hoe kunnen we de gezondheid van vogels in Nederlandse tuinen beter monitoren met hulp van vogelliefhebbers en vogeltellers?

scroll down indication image

Context

Voor Vogelbescherming Nederland werkt New Story voor zowel de corporate website als voor verschillende thematische websites en apps, waaronder tuinvogeltelling.nl. We lanceren het hele jaar door verschillende campagnes om gebruikers aan te moedigen vogels te tellen en te rapporteren welke soorten ze tegenkomen.

Vogelbescherming herkenningstechnologie
Kind kijkt door een verrekijker
Gaal vogel zit op een tak in een boom

Oplossing

Wij hebben geleerd dat gemak en plezier cruciaal zijn om de gemeenschap van vogelliefhebbers en tellers uit te breiden en te mobiliseren. Daarom heeft ons development team AWS Rekognition, een krachtige herkenningstechnologie van Amazon Web Services, omarmd. Met meer dan 175 producten en diensten biedt AWS Rekognition de perfecte oplossing voor talloze problemen over de hele wereld.

AWS Rekognition

In 2016 lanceerde Amazon Web Services de krachtige herkenningstechnologie AWS Rekognition. Inmiddels zijn alle kinderziektes eruit en is de machine learning-herkenning steeds nauwkeuriger geworden. Wij hebben deze technologie getest en vinden het solide genoeg om te gebruiken. Ons idee was om vogelliefhebbers te vragen foto's van vogels te uploaden vanaf hun mobiele telefoon, bijvoorbeeld bij het tellen van vogels in de tuin.

Persoon die smartphone omhoog houdt in de lucht om een foto te nemen

Via een AWS Rekognition-engine krijgt de gebruiker direct feedback over het type vogel en de waarschijnlijkheid dat het inderdaad die vogel is. Het concept is niet alleen leuk en leerzaam (edutainment), maar biedt ons ook meer gedetailleerde informatie over de status van het vogelbestand in Nederland.

Samenwerken voor snelheid

Samen bereiken we meer. In plaats van zelf een machine learning-algoritme te ontwikkelen en te voeden, hebben we gezocht naar logische partners. Voor foto's hebben we Waarnemingen.nl gevonden, een externe partij die graag met ons wil samenwerken. Samen kunnen we enorme hoeveelheden visuele media door de AWS-ondersteunde herkenningstechnologie laten lopen en automatisch alle informatie in de foto labelen, zoals het type vogel, het tijdstip van de dag, de locatie en de omringende elementen. Hierdoor kunnen we gegevens verzamelen voor verschillende doelen, zowel nu als in de toekomst.

Nog een handig detail

Met miljoenen bezoekers per jaar genereren onze websites en apps veel verkeer. Het is moeilijk om te voorspellen wanneer er pieken in het verkeer zijn. Om ervoor te zorgen dat de prestaties optimaal blijven en tegelijkertijd kosten worden bespaard, hebben we een serverloze oplossing bedacht die automatisch kan worden geschaald - zonder gebruik te maken van dure servercapaciteit. Dit bespaart Vogelbescherming elk jaar tienduizenden euro's.

Resultaten

  1. Deelnemers: 139.943
  2. Tellingen: 104.670
  3. Getelde vogels: 2.029.304
  4. AWS Rekognition analyses: 22.598
  5. Nieuwsbrief aanmeldingen in 2023: 31.516
  6. Cloudfront requests: 8.431.959

Meer weten?
Neem contact op met: